Roger Puig: «En els JJOO del 2022 o 2026 estaré en l’edat òptima per fer diploma o medalla paralímpica»

L’esquiador paralímpic andorrà combina un alt nivell esportiu amb la carrera universitària de Dret

MARIA GARRIDO ||

Roger Puig era una jove promesa de l’esquí andorrà quan amb 14 anys va tenir un accident greu fent una estada amb el Soldeu Esquí Club a Suïssa. La Federació d’Esports Adaptats mai havia tingut a la plantilla un esquiador amb tant potencial i que a més combinés l’esquí paralímpic professional amb una carrera universitària com és dret. El jove, que ara té 20 anys, acaba de tornar dels Jocs Paralímpics de PyeongChang i malgrat que els resultats no han estat els que esperava, té grans expectatives pels futurs JJOO.

Quina discapacitat tens? Aquesta et ve de naixement?
Tinc hemiplegia, és a dir que tinc una paràlisi de la meitat dreta del meu tronc i extremitats. No em ve de naixement. Jo soc andorrà i vaig començar a esquiar quan tenia 5 anys en un hotel amb pistes que hi ha a Andorra que es diu el Parador Canaro, al costat de Soldeu. Després vaig començar a esquiar amb el Soldeu Esquí Club. Just abans de l’accident, tenia un nivell bastant bo a escala d’Andorra. De fet, era 4t de mitja en les carreres i tècnica, més o menys.

Què va passar exactament?
L’accident va passar quan tenia 14 anys i estava en una concentració amb el club als Alps suïssos. Tinc un record borrós del dia de l’accident. Recordo que vaig pujar a pistes i després vaig arribar a un camí molt petit i estret… En aquell moment, em devia desmaiar perquè estàvem a 3.800 metres i vaig caure en un forat d’uns set metres. Em vaig fracturar alguns ossos, dues vèrtebres i trencar tres costelles, però el pitjor va ser que vaig acabar en coma amb tres hemorràgies internes al cap. Vaig estar en coma un dia i en coma induït durant dues setmanes. Em va quedar tota la part dreta afectada i al principi no podia ni caminar i a més, parlava fatal i molt a poc a poc. A parlar vaig anar millorant amb la parla normal. A l’hora de caminar, al principi anava amb un caminador o amb baranes de suport i després vaig començar a caminar autònomament però molt coix i amb molta falta d’equilibri. Gràcies el fisioterapeuta vaig començar a caminar normal tot i que encara em falla l’equilibri i de tant en tant tinc algun desequilibri, però res que no pugui solucionar.

Què creus que et va fer decidir voler seguir esquiant tot i les limitacions?
No tinc cap trauma. Vaig decidir tornar a esquiar perquè és un esport que se’m dóna bé, de fet un dels únics. Havia de fer alguna cosa més d’esport que passejar pel carrer i he de recalcar que el meu club, el Soldeu, em va ajudar molt a tornar.

roger 1

Roger Puig recuperant-se després d’una competició a Kühtai, Àustria

Qui et porta els entrenaments i dieta? O ets autònom?
Tinc un preparador físic aquí a Barcelona que em van presentar i que ja havia treballat amb esquiadors paralímpics i em passa programes. Per exemple ara a l’estiu és època de volum i faig moltes peses. A l’hivern faig més equilibri, estabilitat i salts. Més o menys cada 5 setmanes canviem el programa i pago uns 80 €. El tema de la dieta m’ho faig jo perquè sé el que he de menjar. Per exemple, ara per augmentar volum, menjo més carbohidrat perquè hi hagi més massa. Però no em diuen res sobre el que puc i no puc menjar. Pel que fa a la festa, en temporada d’esquí no surto i els mesos anteriors tampoc. Ara cap a l’estiu sí, perquè és l’única època de l’any que puc.

Tu ets d’Andorra i estudies dret a la UPF de Barcelona. Com ho fas?
Ara vaig molt enfeinat amb la Universitat i prefereixo treure’m el grau com més aviat millor per després poder dedicar-me amb cos i ànima a l’esquí. El normal és esquiar els divendres, dissabtes i diumenges i el que faig és agafar un autobús els dijous cap Andorra. Però a vegades fem setmanes senceres d’entrenaments i no puc anar a classe. La Pompeu Fabra ajuda bastant als esportistes d’alt rendiment per poder-se saltar seminaris o inclús em permeten no fer seminaris i anar a l’examen final directament. El calendari d’examens també me’l canvien si tinc competició.

Com funcionen les categories de paralímpics?
Hi ha una triple classificació: cecs, de peu i asseguts. Els cecs sí que tenen tots la mateixa discapacitat malgrat haver-hi diferents graus (alguns que veuen una mica i d’altres que no veuen absolutament res). Després de peu, com jo, hi entren molts nivells com paràlisis cerebral, amputats, etc. Jo estic en aquesta categoria. Per compensar aquestes diferents discapacitats, perquè clar que et falti una mà és molt diferent a una paràlisi cerebral, el temps correrà més de pressa o més lent depenent del percentatge de discapacitat i dificultat per esquiar que tingui la persona. Es multiplica el temps per 0,83 per exemple. Finalment, els asseguts són els de cadira de rodes

Quins són els teus principals triomfs en l’esquí paralímpic?
El millor resultat que he fet és un tercer en una copa d’Europa a Espot, Catalunya. L’any passat vaig anar als campionats mundials a Tarvisio (Itàlia) i aquest any hem anat als JJOO de PyeongChang (Corea del Sud) als Jocs Paralímpics del 2018. Per anar als JJOO, com que sóc d’Andorra no tinc moltes dificultats, perquè sóc l’únic esportista d’esquí, però s’ha de dir que tenia els punts necessaris per poder-hi anar sense una wildcard, una invitació per si no compleixes els requisits mínims. Els Jocs Paralímpics és una experiència molt maca i única, és com una festa de l’esquí. Hi ha competicions però es viu més com una festa, amb una cerimònia d’inauguració i clausura molt elaborades. Llavors tens una vila paralímpica amb gimnàs, menjador, habitacions… Està molt concentrat tot i està molt bé.

L'andorrà durant la cerimònia inaugural dels Jocs Paralímpics de PyeongChang (Corea del Sud)

L’andorrà durant la cerimònia inaugural dels Jocs Paralímpics de PyeongChang (Corea del Sud)

Vas aconseguir el TOP-15 com vas dir a les entrevistes que et van fer alguns mitjans andorrans?
Els resultats van ser bons però no van ser els millors, perquè, clar, et trobes la TV, tota aquella gent i una gran organització i encara que no estiguis nerviós estàs molt tens. Molts dels competidors es van posar tensos perquè jo els veia i deia «aquest esquia millor que l’altre» i després els resultats ens sorprenien a tots. És normal posar-se tant nerviós en els primers JJOO que vas. Quan m’entrevistaven a Andorra, abans dels jocs, vaig dir que faria TOP 15 però no ho vaig aconseguir perquè estava tens. Em deien «no aspiris tan alt perquè en ser els primers jocs el teu rendiment es reduirà bastant». I mira, vaig quedar 23è i 20è. Competien 5 disciplines: en descens vaig caure, en súper gegant, que són corbes més llargues on agafes una alta velocitat, vaig quedar 23è, en súper combinada que és súper gegant més eslàlom vaig caure i a l’eslàlom vaig quedar 20è.

 

Alguns patrocinadors et donen 1.000€ i inclús algun fins a 5.000€. Quants diners et gastes de mitjana en un any?
Per temporada ens gastem més de 20.000€. Això comporta que no arribem a cobrir-ho tot amb els diners de les beques o patrocinadors i hem de pagar-ho nosaltres. En aquests 20.000€ entra competicions, materials, estatges, entrenadors, etc. Tot i que de material aprofito bastant els que ja tinc sempre perquè els pals duren moltíssim. Els esquís sí que s’han d’anar canviant però els comprem a través de la FAE i surten molt més barats que en una botiga.

De cara el futur, quins objectius tens? Penses en JJOO?
Tinc pensat esquiar fins que peti. Tinc l’objectiu ambiciós d’aconseguir un diploma o medalla paralímics en els pròxims Jocs Paralímpics, els del 2022 o els del 2026. Jo crec que estaré en l’edat òptima per a fer molts bons resultats i a més, m’hauré tret els estudis de sobre i em podré centrar només en l’esquí. Ara per ara és dur competir i després a la tarda, en comptes de descansar, t’has de posar a estudiar, fer físic i preparar els esquís i tot el material. S’accentua tot quan entreno amb equip, a mi em toca estudiar i els altres de l’equip no estan fent res, o juguen a la playstation… És realment dur.

thumbnail_Foto Tarvisio

Competint a Tarvisio, Itàlia

 

Comments are closed.