«No busco seguidors, el meu objectiu és cantar-li a Déu»

MIREIA MOLES (@mmoless) i JENNY NAVARRO (@jennyynavarro)

Descarrega’t l’entrevista en pdf

L’Oriol té 26 anys, és de Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental) i de carrera, educador social. L’any 2007 va obrir un canal de YouTube, en veure que a Catalunya, pel que fa a Església, estava poc utilitzat. La seva vocació? Difondre i ensenyar cançons cristianes.

··· Cantes més per fe o per vocació musical?

··· Jo per fe no ho faria; no crec que una cosa com l’art hagi de fer-se exclusivament per això. És cert que algunes vegades m’ha fet mandra anar a missa o anar a cantar a dues misses en un mateix dia, i si ho acabo fent és per fe. Però fora d’això, no. Tot i així, no és només cantar. Quan estic cantant també estic resant. Hi crec, ho visc.

··· Com selecciones les cançons que penges a YouTube?

··· No selecciono, pràcticament ho penjo tot. Totes les que conec, les penjo. Només n’hi ha una o dues que no m’agraden gens i no les he penjat.
De fet, hi ha un parell de penjades que no m’agraden. Però com que sé que a altres persones els pot agradar o servir espiritualment, les penjo. Si ho hagués de fer per mi mateix, no ho hauria penjat. [bit.ly/1UnsmgN]

··· Què hi podem trobar, llavors, al teu canal?

··· Ara estic en una època en què ja he penjat moltíssimes cançons. Sobretot algunes que tenen uns 40 anys, quan hi va haver un gran auge de la música cristiana.
Actualment n’estic penjant algunes que trobo més modernes, sobretot d’angleses que m’agraden i les tradueixo al català. Són versions que estan molt de moda a Amèrica.

··· Als Estats Units hi ha més cultura musical cristiana?

··· Hi ha una cultura diferent. Viuen la religió d’una manera més pública: només fa falta veure que allà, un polític surt a parlar i ja dóna les gràcies a Déu. A Catalunya la religió es guarda només per a la parròquia o casa teva. Hi ha molta gent que fora d’aquest àmbit s’avergonyeix.
Allà això no passa, i si portes un amic en cotxe i li poses una cançó que parla de Jesús ho veurà ben normal. I precisament per això als Estats Units el pop cristià omple estadis de futbol, ja que la religió es viu de manera més oberta. Aquí tot això és gairebé impensable.

··· Llavors, t’has plantejat mai marxar allà?

··· No, mai. No busco seguidors, el meu objectiu és cantar-li a Déu. Com que sóc català, vull fer-ho en el meu idioma, perquè és amb el que em sento més còmode. Si canto en català ho faig d’una manera molt més profunda. Si ho faig en castellà, no ho visc tant. Per això no em plantejaria marxar als Estats Units.

··· No vius de la música, doncs?

··· No, per a mi la música ara mateix és un hobby. Però si Déu vol d’aquí no massa potser formarà part de la meva feina. Amb la meva dona estem preparant un projecte dins de l’Església que consistirà a ajudar nens que ni estudien ni treballen, combinant-t’ho amb la música. Arran d’això tindria més temps per dedicar-me a les cançons.

··· Quin creus que és el teu paper dins del cristianisme?

··· Considero que com a cristià haig de mirar quins dons tinc, perquè no són meus: me’ls ha donat Déu.
Dedico el meu temps a cantar i faig servir plataformes com Youtube perquè arribi a tothom i de manera gratuïta. Utilitzo el do que Déu m’ha donat i, a la vegada, faig un bé als altres, perquè quan escoltin la cançó puguin apropar-se a Déu. Això em fa molt feliç.

··· I en l’àmbit menys musical?

··· Tinc una vocació de matrimoni: m’he casat i m’agradaria tenir fills i educar-los en la fe cristiana. Però també sento una vocació de formació; per això ajudem els joves en risc d’exclusió. Estem col·laborant amb un noi que està en un centre de menors i no ens tanquem a obrir-nos als altres: volem formar una família d’acollida.

 

Worship.cat: traduir música d’anglès a català

L’Oriol també forma part del projecte worship.cat. El van formar fa un any un grup de cantants i músics cristians, sobretot joves, amb la voluntat de traduir cançons americanes al català. Poden finançar-se gràcies al Secretariat Interdiocesà de Joventut, una plataforma de l’Església dedicada afrontar les despeses d’accions destinades als joves de l’Església. Ara bé, ells no cobren: tots els diners serveixen per pagar els mitjans tècnics de gravació.
www.worship.cat

Comments are closed.