«La mare vol que torni, però vull viure aquí tota la vida»

PATRICIA HERNÁNDEZ (@PattMeHer) i VERÓNICA HARO (@howeveroni)

Descarrega’t l’article en PDF

Paul Stefan Ivascanu, un homeless atípic que habita al Poblenou.

Fa sis anys que Paul Stefan Ivascanu va abandonar Romania per trobar el seu paradís a Europa. Darrere la seva història no hi ha cap drama. Viu feliç al Poblenou en una barraca i somia en comprar-se una furgoneta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paul Stefan Ivascanu a la seva casa al Poblenou. MARINA RIERA

Ets un homeless atípic… La teva casa està molt ben muntada, tens llum?

Me l’he fet jo sol. Abans fins i tot tenia tele. Un estiu vaig marxar a treballar  fora i uns gitanos rumanesos  havien ocupat la meva casa. Els vaig fer fora però m’havien tallat els cables i em van  robar la tele.Veia tots els canals  menys Telecinco. M’agraden les pel·lícules del Paramount Chanel.

On et dutxes?
Tinc una petita bomba d’aigua i un fogó, em faig cafè i cuino.  Jo visc bé aquí. Jo no necessito res més. Bé, potser, tenir una dona.

On vivies quan vas arribar?
Abans vivia aquí mateix amb els gitanos. Hi havia una caravana on vivia una família que tenia molts nens i molta roba… I una nit es va cremar tot. Des de llavors tots tenen pisos a Montcada, l’ajuntament se’ls va donar. A mi no, jo em vaig quedar aquí sol i no sé per què, no sé res …

Et fa por viure aquí sol?
Més o menys, després de tants anys… L’única cosa que a la nit passa la gent que va a la discoteca i tiren ampolles i trenquen la lona per això l’he reforçada. La gent beu i es droga aquí (assenyala l’entrada de la seva caseta que hi ha una mena de porxo amb esglaó) Però no em molesten. Són respectuosos.

Has viscut a diversos llocs…
Vaig marxar de casa amb 14 anys, després del comunisme. Em vaig escapar de l’escola i em vaig posar a treballar en la construcció. Amb 23 anys vaig arribar a l’antiga Iugoslàvia. Treballava recollint fruita a casa d’una família que em pagava molt poc, 300 euros al mes.

Vas deixar família enrere?
Sí… La meva mare, el meu pare i la meva germana que ara viu a França, a Lió. La meva mare vol que torni a casa perquè està sola, però jo no vull, jo vull viure aquí tota la vida. Tinc telèfon amb targeta francesa i targeta espanyola i amb els meus amics parlo per Facebook. M’agrada Barcelona, aquí mateix, aquest lloc.

Has sol·licitat un pis?
Sí, he anat a l’ajuntament, m’he apuntat amb el meu nom i tot… Però ara no tinc el meu document perquè em va caducar. Vaig anar a la meva ambaixada i em demanen 200 euros per treure els papers. Jo no sóc africà, sóc ciutadà de la Unió Europea. Pels diners no passa res. Treballo recollint brossa. Em vull comprar una furgoneta però sense NIE no puc.

Com és la teva feina?
Recullo paper cada nit i ho porto a la planta de reciclatge. Em paguen 10 cèntims el quilo. Treballo poques hores, surto a la nit. Al dia puc arribar a guanyar 20/30 euros per viure.

És més complicat sense transport?
Mira la meva furgoneta (assenyala un carret de la compra que té “aparcat” a la porta). Tenia una bici però la guàrdia urbana va passar per aquí i me la va treure. La vaig comprar per 30 euros.

La policia et molesta?
Fa temps es van aturar aquí tres cotxes de policia i un altre cotxe de l’ajuntament. Em volien fer fora de casa meva, però jo ho mantinc net i per això em van deixar quedar-me. Els vaig demanar que m’ajudessin a trobar una feina però mai més van venir.

Passes molt de fred?
No, i a l’estiu que és quan fa molta calor estic a Santiago de Compostel·la. Treballo en una fira sis mesos a l’any, des de fa cinc, en una pista de xocs, allà parlo idiomes amb la gent.  A més guanyo diners i sempre hem d’anar nets, amb una altra roba, no com estic ara aquí. La fira és fascinant.

Què opines de la crisi dels refugiats que arriven a Europa?
Moltes famílies tenen nens i se’n van del seu país per tenir una vida normal, com es viu aquí.  Si m’ajuden els serveis socials a trobar un pis viuria com un rei a Barcelona.

Què t’agrada de Romania?
El menjar, com la carn estofada, la muntanya que és molt maca o la casa de Dràcula. Molts turistes van de visita per veure aquestes coses: anglesos, italians…

La il·legalitat d’un ciutadà comunitari

Els ciutadans de la Unió Euro­pea poden residir en qualsevol país de la UE durant un període màxim de tres mesos, només necessiten un carnet d’identitat.

Per ampliar la seva estada al país d’acollida es demana com a requisit sol·licitar ocupació i demostrar que és possible aconseguir-ho. Si es troben en situació d’atur poden demanar l’arraigament social sense contracte, però és necessari tenir un padró. Al Paul Ivascanu li va caducar el seu DNI i la seva situació es irregular ja que tampoc  està  empadronat a cap lloc.

Comments are closed.